Is California banning gas water heaters? Not under a single statewide rule that forces homeowners to remove their existing equipment. The confusion comes from two different regulatory efforts: adopted zero-NOx standards in the San Francisco Bay Area and a separate statewide proposal being developed by the California Air Resources Board (CARB).
The distinction matters because these policies cover different geographic areas, address different emissions, and have different regulatory timelines. Here's what has actually been adopted, what's still being proposed, and what California homeowners should know before replacing a gas water heater.
→ CALIFORNIA GAS WATER HEATER BAN · THE SHORT ANSWER
Is California Banning Gas Water Heaters Statewide?
No. California has not adopted a blanket statewide ban on owning or using gas water heaters. The California Air Resources Board (CARB) is developing proposed standards that would gradually limit manufacturers' sales of new greenhouse-gas-emitting water heaters.
Under the latest published regulatory concept, sales limits could begin in 2030, but the proposal has not been finalized. Homeowners would not be required to remove an existing water heater simply because the new rules take effect. Local air district requirements, however, can impose additional restrictions on new replacement equipment.
Statewide CARB Rules vs. Bay Area Rule 9-6
California's proposed statewide standards and the Bay Area's adopted Rule 9-6 are often discussed together, but they are not the same regulation. They have different geographic coverage, target different types of emissions, and follow different implementation schedules.
For homeowners in San Jose and surrounding Bay Area communities, both sets of requirements matter when evaluating future water heater replacement options.
Where Do California Gas Water Heater Restrictions Apply?
Water heater restrictions in California depend on where the property is located and which regulations are currently in effect. A statewide CARB proposal would establish requirements across California, while the Bay Area Air District's adopted Rule 9-6 applies only within its regional jurisdiction.
This means homeowners in San Jose may face different requirements when selecting a new gas water heater than homeowners in parts of California outside the Bay Area. Local building codes and permit requirements must also be considered.
Can You Still Buy and Install a Gas Water Heater in California?
Yes. Gas water heaters can still be purchased and installed in California, provided the equipment and installation comply with the rules currently in effect at the property. There is no finalized statewide CARB regulation that prohibits all new gas water heater sales.
However, homeowners should distinguish between buying a new unit, repairing an existing system, and replacing equipment after a regional compliance date. These situations are not treated identically under the applicable regulations.
What Happens in 2027, 2028, and 2030?
Several different dates appear in discussions about the California gas water heater ban. However, they do not represent one statewide deadline. The Bay Area has adopted equipment-specific zero-NOx requirements, while California's proposed statewide CARB sales standards are still being developed.
Here is how the current and proposed timelines compare, including the separate 2031 compliance date for larger water heaters.
What Should San Jose Homeowners Know?
San Jose homeowners need to consider both California's statewide requirements and the regional rules adopted by the Bay Area Air District. Because San Jose is located in Santa Clara County, covered water heater installations fall within BAAQMD jurisdiction.
Local permitting is another important part of the process. The City of San José requires a plumbing permit when installing or replacing a water heater, and some projects also require an electrical permit. Before choosing a replacement, homeowners should confirm the equipment's specifications, installation conditions, and applicable requirements.
The Bottom Line: Is California Really Banning Gas Water Heaters?
California is not requiring homeowners to remove their existing gas water heaters. The state's proposed clean water heater standards are still under development and would regulate manufacturers' future equipment sales rather than force immediate replacements.
The San Francisco Bay Area has separate, already-adopted zero-NOx requirements under BAAQMD Rule 9-6. These standards affect covered new equipment according to its specifications and applicable compliance dates, which may change if proposed amendments are approved.
California Gas Water Heater Ban: Frequently Asked Questions